Wat is kenmerkend voor jouw aanpak?
“Ik denk de combinatie van mijn opleidingsachtergrond als psycholoog én bedrijfskundige. Na die studies heb ik in het bedrijfsleven gewerkt, onder andere als directeur van een organisatie. Ik deed in die tijd veel ervaring op met loopbaanbegeleiding, het verzorgen van trainingen en workshops, persoonlijke coaching en teamcoaching. Veel coachactiviteiten benader ik met een psychologische en bedrijfskundige achtergrond. Bij sommige vraagstukken komt die coachende rol sterk naar voren, andere thema’s bendader ik vanuit mijn achtergrond als psycholoog. Het is juist mooi om daar mee te spelen en zo precies aan te kunnen sluiten bij wat nodig is bij de persoon en situatie op dat moment.”
“Als ik merk dat de coaching niet alleen voor mijn cliënten een positief verschil maakt, maar ook voor de mensen in hun leven. Dat cliënten hetgeen ze bij mij hebben geleerd doorgeven aan hun collega’s, familie of vrienden. Dan is de positieve impact ineens veel groter. Ik noem het altijd het butterfly effect: een schijnbaar kleine verandering kan op termijn een groot verschil maken. Daarnaast haal ik er veel voldoening uit dat ik door mijn werk een kijkje krijg in het reilen en zeilen van zoveel verschillende bedrijven en beroepen. Mede dat houdt het vak voor mij uitdagend. Ik vind het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen; daarom voed ik mezelf graag met nieuwe kennis en train ik nieuwe vaardigheden. Ik ben gemotiveerd om complexe vraagstukken te ontwarren.”
Waar haal je voldoening uit in je werk?
Wanneer is een traject voor jou geslaagd?
“Ik vind het persoonlijk heel mooi als ik merk dat een persoon of team weer weet wat ertoe doet en genoeg bagage heeft om zelfstandig de weg te kunnen vervolgen. Daarbij is het essentieel dat iemand zich gehoord, begrepen en geholpen door mij voelt.”
“Veel mensen willen van mij weten of hun gedachten ‘normaal’ zijn. Dat is wel te verklaren, want als mensen willen we heel graag aangesloten zijn bij anderen en niet afwijken van de groepsnorm. Daarom zijn we bang om anders te denken dan anderen. Het is juist heel goed om die vraag hardop te stellen. Ik zeg altijd: het gaat er vooral om wat voor jou gebruikelijk is, het is tenslotte jouw realiteit en dat is ons vertrekpunt. De meeste cliënten komen erachter dat het helemaal niet abnormaal is wat ze denken.”
Welke vraag wordt jou iedere dag wel een keer gesteld?
Spelen jouw eigen ervaringen een rol in de begeleiding?
“Het kan heel bevrijdend zijn als je erachter komt dat anderen ook bepaalde worstelingen kennen. Daarom vinden mensen het prettig dat ik soms ook mijn eigen kwetsbaarheid laat zien. Ook ik ken mijn worstelingen met het leven en met mezelf. Wel heb ik door mijn werk veel tools in handen om me door dit soort ‘hobbels’ minder uit het veld te laten slaan. Het is mijn taak om die handvatten over te dragen aan mijn cliënten.”